Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Voorbereiding
De bunker bezit nog al zijn pantserdeuren, waaronder een tweetal extra zware exemplaren. Voordat zwaar materieel naar buiten gebracht kan worden, moeten er drempels en een steile ingangstrap worden overwonnen. "Uitvinder" Hans Hamelink heeft in korte tijd een handige kraan ontworpen en gebouwd. Er zijn een aantal testen gehouden en het geheel werkt uitstekend. De zware deuren kunnen in korte tijd uit hun scharnieren worden gelicht en op de kraan worden vastgezet, zodat het moeilijke transport naar buiten mogelijk wordt. De kraan is geschikt voor alle soorten en maten in (bunker) pantserdeuren.
De werking van de Panzertür Fahrlafette in beeld gebracht:


De kraan kent meerdere hoogtestanden. Hij staat hierboven in de hoge stand om de bovenste helft van een tweedelige pantserdeur te kunnen "liften". Op de volgende foto is te zien hoe de deurhelft in de banden hangt.
De kraan wordt iets weggereden en de deur gaat voorzichtig omlaag. Hij rust nu op de steunen onder in de kraan.


De kraan wordt in de lage stand gezet, zodat hij met de deur erin, overal heen gereden kan worden.


Rechts op de foto ziet u de lichtblauwe lierinrichting om de kraan, met de deur erin, de bunker uit te trekken. Eenmaal buiten aangekomen, houden losse steunen de deur tijdelijk in de vertikale stand, zodat ze gemakkelijk op transport kunnen (midden van de foto).

De montage van de later gerestaureerde deuren gaat in de omgekeerde volgorde.
Collega stichtingen kunnen natuurlijk een beroep op ons doen, waarbij we de "Fahrlafette", inclusief deskundig personeel, beschikbaar kunnen stellen.