Categorieën
Nieuws

De twee bunkerhospitalen binnen het Verteidigungsbereich Vlissingen

Het hoogtepunt van 2023 was toch wel de vondst van twee verbandplaatsen type 134 S bij de Prins Hendrikweg in Vlissingen. Niet alleen de bunkers zelf maar vooral de vondsten vertelden het bijzondere verhaal van het daadwerkelijke gebruik van deze locatie door duizenden Duitse militairen. De Atlantikwall was dagelijks onderdeel van de oorlogshandelingen. Hans Sakkers en Marc Machielse van onze stichting maakten in samenwerking met de Walcherse Archeologische Dienst in korte tijd een prachtig boek over de hospitalen binnen het Verteidigungsbereich Vlissingen.

Onze donateurs en vrijwilligers hebben het boek inmiddels thuis ontvangen als kerstgeschenk. Dank voor het harde werken en de financiële steun ook dit jaar.

Hans Sakkers zette een ander (bunker)boekproject tijdelijk in de ijskast om binnen recordtempo zijn uitgebreide kennis over de bunkerhospitalen en hun functie en gebruik tijdens de oorlog op papier te zetten. Marc Machielse tekende de gedetailleerde plattegronden en fotografeerde de vondsten en werkzaamheden ter plekke. De combinatie bunker en archeologie is nog weinig gepubliceerd waarmee het boek een waardevolle aanvulling op de bestaande literatuur is.

Wethouder Geoffrey Sips van de Gemeente Vlissingen spreekt het publiek toe tijdens de boekpresentatie op 15 december. (Foto: Conny den Heijer)

Vanaf deze plek wensen wij iedereen fijne feestdagen en een gelukkig 2024. Tot ziens op een van onze bunkerlocaties in het komende jaar! Ook donateur of vrijwilliger worden? U kunt zich op de website aanmelden.

Het boek ‘De twee bunkerhospitalen binnen het Verteidigungsbereich Vlissingen. Archeologie & archiefonderzoek’ telt 75 pagina’s, kost 16,50 euro en is nu te koop via Boekhandel ’t Spui te Vlissingen en het Polderhuis Westkapelle.

Cover van het boek De twee bunkerhospitalen binnen het Verteidigungsbereich Vlissingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *