Categorie├źn
Nieuws

Verbandplaats 134S boven de grond

Bij de Prins Hendrikweg in Vlissingen zijn tijdens bouwwerkzaamheden twee bunkers ontdekt. Men ging er van uit dat het hele bunkercomplex dat hier lag in april 1980 gesloopt was. Van de twee bunkers die gevonden zijn, blijkt nu alleen het twee meter dikke dak gesloopt.

Samen met Walcherse Archeologische Dienst heeft Stichting Bunkerbehoud ter plekke onderzoek gedaan. Er werden een aantal vondsten gedaan waaronder twee bunkerkachels die zich nog in de bunker bevonden en enkele persoonlijke objecten van militairen zoals een laars. Ook het bunkernummer staat nog strak op de muur: Vlissingen 015-119 (steunpunt Vlissingen 015, bunker 119).

In september en oktober 1944 werden de restanten van het Duitse 15e leger van Zeeuws-Vlaanderen naar Vlissingen gevaren. Duizenden Duitse militairen konden zo ontkomen aan het geallieerde leger dat Antwerpen al had ingenomen. Er moeten in het hospitaalcomplex bij de Prins Hendrikweg een groot aantal gewonden zijn opgelapt in de hospitaalbunker (type 118c). Voor de minder zware gevallen en om uit te zieken waren twee verbandplaatsen van het type 134S (Sani: geneeskundig) gebouwd. Dit was een aangepast ontwerp van de munitiebunker type 134, met een verbreding in de loopgang om het manoeuvreren met brancards makkelijker te maken.

Onze vrijwilliger Henk Adriaanse maakte enkele foto’s van de eerste onderzochte bunker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *