Categorieën
Nieuws

Stichting Bunkerbehoud 25 jaar!

Stichting Bunkerbehoud bestaat vandaag 25 jaar! Op 15 maart 1999 zetten Bert Compeer, Peter Heijkoop en Ruud Murk als eerste bestuursleden hun handtekeningen onder de statuten en was de stichting een feit. De eerste projecten bestonden uit de restauratie van een Nederland G-kazemat aan de Buitenhaven in Vlissingen en de openstelling van de Notbefehlsstelle aan de boulevard aldaar.

In korte tijd wist de stichting een goede verstandhouding met lokale overheden te ontwikkelen waardoor wij als eerste werden betrokken als het ging om fortificaties op Walcheren. Wanneer gebieden werden herontwikkeld, werd de stichting om advies gevraagd als er bunkers werden ontdekt. De lokale pers wist ons goed te vinden en er was een duidelijk momentum in de aandacht voor moderne verdedigingswerken.

Het ontgraven van de Nederlandse G-kazemat aan de Buitenhaven in Vlissingen in 1999.

Waar tot dan toe sloop de meest gekozen optie was door gemeenten en provincies kon Bunkerbehoud onderbouwd aangeven waarom men voor behoud moest gaan. Zo werden een aantal bunkers en complexen van de slopershamer gered. Zo werd een bunker type 634 bij voormalige PZEM-centrale gered (2001), liet men de luchtdoelbatterij bij Vrijburg met rust (2000), en werd ook de batterij Baskensburg niet gesloopt maar geïncorporeerd in de nieuwe woonwijk (2001).

Op 30 oktober 2004 krijgen de gedeputeerde en de Vlissingse wethouder o.a. economische zaken P. van der Maden een eerste rondleiding in de bunker bij de Oranjemolen in Vlissingen.

Begin van het millennium kreeg de stichting de kans om op twee locaties bunkers in beheer te nemen. Dat was het begin voor het Bunkermuseum Zoutelande en de openstelling van de observatiebunker type 143 bij de Oranjemolen in Vlissingen. Met het vertrouwen van overheden en instanties, mooie subsidiesbedragen en vooral de inzet van onze vrijwilligers werden in deze periode grote stappen gezet!

Koepel van de gesloopt bunker bij Breskens. Onze jarenlange strijd had niet mogen baten.

Niet altijd was er succes. In 2004 en 2005 werden, onlangs jaren acties van onze kant, meerdere bunkers in Breskens gesloopt, waaronder een zeldzame bunker voor een vestingmortier in een gepantserde koepel. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van de aandacht voor de Atlantikwall in Nederland in de afgelopen tien jaar is het de vraag of de bunker met de kennis van nu nog gesloopt zou worden. De toeristische waarde van de vestingwerken heeft zich op Walcheren in ieder geval overduidelijk laten blijken.

Grote overwinning in 2014 was de volledige bescherming van het Landfront Vlissingen als Rijksmonument. Dat proces was in 2004 begonnen en de stichting schreef op verzoek van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de provincie Zeeland de aanvraag voor de monumentenstatus.

Inmiddels hebben de bestuursleden van het eerste uur hun taken neergelegd maar zijn ze deels als vrijwilliger nog steeds actief voor de stichting. Na 25 jaar is Stichting Bunkerbehoud nog springlevend en beheren we meerdere locaties op Walcheren. Ook worden er actief battle field tours aangeboden aan scholen, militaire organisaties en andere geïnteresseerden en geven we waar mogelijk advies aan overheden bij vondsten van verdedigingswerken zoals in de recente jaren in Vlissingen (501 boulevard en verbandplaatsen Prins Hendrikweg).

Een werkdag bij de communicatiebunker 618 in Toorenvliedt, Middelburg. Na 25 jaar nog altijd enthousiaste vrijwilligers die de stichting dragen.

Het aantal bezoekers van onze locaties is na de coronacrisis weer in de lift, en ook weten nieuwe vrijwilligers en donateurs ons te vinden, maar dat mogen er altijd meer worden! Interesse om deel uit te maken van de komende jaren van de stichting? Meld je aan via deze pagina.

Een uitgebreid verhaal en de herinneringen van de eerste pioniers van de stichting verschijnt binnenkort op de website en in het Mededelingenblad. In dit herdenkingsjaar 80 jaar Slag om de Schelde zal de Stichting enkele bijzondere initiatieven ontplooien. Houd onze website en Facebookpagina dus in de gaten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *