Categorieën
Nieuws

Vrijwilligers zetten laatste puntje op de i voor Bunkerdag

In de communicatiebunker 618 in Park Toorenvliedt zijn onze vrijwilligers eind vorig jaar begonnen met de voorbereidingen om de telefoonruimte volgens het oorspronkelijke ontwerp uit 1944 te herstellen. Op zaterdag 25 mei op Bunkerdag zijn de indrukwekkende resultaten daarvan te bewonderen en kunnen bezoekers een blik terug in de tijd werpen.

Tijdens Bunkerdag bundelt Stichting Bunkerbehoud de krachten met Oorlogsmuseum Gdynia uit Axel (militaire voertuigen & materieel), Museum Wings to Victory (over de luchtoorlog in Zuid-West Nederland) en twee radio-zendamateurs die met morsecode, radio en een digitale Enigmamachine aan de slag gaan.

Tijdens de werkzaamheden werden sporen en restanten ontdekt van een oude scheidingswand, verborgen onder een houten vloerplaat. Deze vondst leidde tot de reconstructie van de wand volgens het originele ontwerp. Het team besloot echter om een deel van de wand open te houden, zodat bezoekers bij binnenkomst een compleet zicht krijgen op zowel de telefoonruimte als het berichtencentrum. Deze openstelling maakt het mogelijk om de ruimte en al zijn onderdelen, zoals beluchting, elektra en technische installaties, in één oogopslag te ervaren. Dit draagt bij aan het doel van de bunker: een unieke reis door de tijd bieden, waarin bezoekers bijzondere ruimtes kunnen zien die zijn ingericht achter kaders en wanden, maar ook ruimtes die van dichtbij te beleven zijn.

Naast de reconstructie van de telefoonruimte, zijn er ook voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van een groot deel van de beluchtingsinstallaties aan de linkerzijde van de bunker, bij de radioruimtes. Dit vereiste nauwkeurige meet- en laswerkzaamheden, evenals het schilderen van de wanden en het geven van de juiste kleur aan de beluchtingssystemen. Hoewel de werkzaamheden nog niet volledig zijn afgerond, worden grote stappen gezet en vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plaats.

Ook de gas- en pantserdeuren kregen aandacht. Dit delicate en tijdrovende werk vereist veel geduld, maar het restauratieteam, bestaande uit enthousiaste vrijwilligers, is vastberaden om een toprestauratie te realiseren.

Niet alleen de 618 is geopend maar ook onze observatiebunker type 143 bij de Oranjemolen in Vlissingen, de commandobunker type 621 gecamoufleerd als huis met pannendak bij Abeele, de kazemat voor machinegeweer type 623 bij Koudekerke en de twee bunkers van het Bunkermuseum Zoutelande, waar onder andere de bijzondere Duitse Kriegsmarine radiozender van Lorenz te zien waar wij eerder over berichtten.

Kijk voor het hele programma op onze Bunkerdagpagina! Toegangsbandjes voor de dag zijn bij onze bunkers aan te schaffen. Er zijn op Walcheren nog veel meer bunkers geopend. Zie daarvoor de website van Bunkerdag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *