Op Bunkerdag (zaterdag 25 mei) zijn op tientallen locaties in heel Nederland bunkers geopend voor het publiek. Met één ticket krijg je toegang tot alle bunkers. Stichting Bunkerbehoud doet ook mee. Vijf van onze bunkers zijn geopend van 10.00-17.00 uur.
Op al onze locaties kun je een ticket kopen. Neem wel cash geld mee. We hebben niet op alle locaties een pin-apparaat!
Bunkerdag ticket (13+): €7,50
Kinderticket (4-12 jaar): €4,00
Kinderen 0-3 mogen gratis mee.
Veteranen krijgen op vertoon van hun veteranenpas een gratis ticket.
Bunker type 618 Toorenvliedt
In de laatste maanden hebben we flink gewerkt aan de verdere reconstructie van deze communicatiebunker. Je stapt terug in de tijd naar het moment van de oplevering in 1944. Duitse radio- en telecommunicatieapparatuur uit die tijd is zoveel mogelijk aanwezig. We hebben een veldtelefoonverbinding aangelegd naar de andere geopende bunker, een personeelsbunker van het type 622. Deze is voor het eerst door het grote publiek te bezichtigen.
We werken op Toorenvliedt samen met Museum Gdynia (Axel), René Cornelisse en Wings to Victory.
Museum Gdynia is aanwezig met een scout car, Willy’s jeep, een Indian motor, twee Weld bikes, een BSA motor en een Matchless motor.
René Cornelisse (PA3CKP) zal aanwezig zijn met zenders en ontvangers en een radioverbinding opzetten. Wings to Victory die zich richt op luchtoorlog in Zeeland is aanwezig met een stand.
Achtergrond bunker
Op het landgoed Toorenvliedt vestigde zich in de oorlog een Duits divisiehoofdkwartier in bunkers. Een groot deel ervan is nog aanwezig. Een van de meest belangrijke bunkers op Toorenvliedt is het communicatiecentrum dat samen met de commandopost voor de divisiecommandant het operationele hart van het divisiehoofdkwartier vormde. Vanuit deze bunker van het type 618, Nachrichtenstand für höhere Stäbe, werden telefoon- telex- en radioverbindingen onderhouden met de ondergeschikte eenheden op Walcheren en de Bevelanden, alsmede met de hogere staven in Antwerpen en Noord-Frankrijk. De bunker kon met zware gepantserde deuren hermetisch van de buitenwereld worden afgesloten en was beschermd tegen gifgasaanvallen door een luchtzuiveringsinstallatie. Gezien de omvang van de bunker was deze niet voorzien van normale bunkerkachels, maar van centrale verwarming. In de bunker stonden krachtige radiozenders opgesteld met bijbehorende ontvangstapparatuur en een uitgebreide telefooncentrale. Tevens bood de bunker onderdak aan een versleutelingsapparaat waarmee berichten werden ge(de)codeerd; de wereldberoemde Enigma. Voor het uitvoeren van onderhoud en reparaties aan het telefoonkabelnet was in de bunker een opslag- en stallingsruimte voor kabelrollen en meetkarren.
De bunker bestaat uit 11 ruimtes en is deels teruggebracht in de situatie van 1944, met originele communicatie-apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog.
Bunkermuseum Zoutelande
Het museum is gevestigd in twee resterende bunkers van het steunpunt Lohengrin, te weten een personeelsonderkomen (type 502 = bunker 1) en een observatiepost (type 143 = bunker 2). In de personeelsbunker is een ruimte ingericht zoals die er in de oorlog uit heeft gezien. De andere ruimte toont allerlei objecten gerelateerd aan de Atlantikwall. Dit jaar is ook de bijzondere recente verkregen Lorenz radiozender van de Kriegsmarine te bekijken. Met dit type zender werden tijdens de Slag om de Schelde berichten vanuit het Duitse hoofdkwartier in Vlissingen verzonden.
Een wandeling het hoge duin op leidt naar de observatiebunker. Deze heeft een fenomenaal uitzicht over de Westerschelde en gaf in oorlogstijd coordinaten van vijandelijke doelen door aan de geschutsbatterijen in het achterland van Walcheren. Hier is een tentoonstelling over de Slag om de Schelde te zien.
Commandobunker type 621 Landfront
Het Verteidigungsbereich Vlissingen was zowel aan de zee- als landzijde verdedigd door een bunkergordel. Het commando voor het Landfront aan de oostkant van het Kanaal door Walcheren werd gevoerd vanuit een personeelsbunker type 621. Deze was gecamoufleerd als woning inclusief pannendak. Het geheel is in 2014 en 2015 teruggebracht in die staat. De bunker is ook van binnen te bezoeken.
Speciaal voor Bunkerdag heeft de camouflage een likje extra verf gekregen.
Observatiebunker type 143 Oranjemolen
Net als de bunker type 143 in het Bunkermuseum in Zoutelande was dit exemplaar bij de Oranjemolen een artillerie-observatiebunker. Een geschutsbatterij in het binnenland kreeg zijn vuur-coördinaten via de observaties uit deze bunker. De bunker ligt naast Uncle Beach, waar op 1 november 1944 onder bevel van luitenant-kolonel Robert Dawson Britse No. 4 Commando waaronder ook Franse en Nederlandse militairen (No 2 (Dutch) Troop) aan land gingen in het kader van operatie Infatuate I. Op 3 november was Vlissingen bevrijd van de Duitsers, een stap in het zuiveren van heel Walcheren. Hiermee was de Westerschelde vrij van de vijand en kon Antwerpen als haven worden gebruikt.
De bunker is deels ingericht in oude stijl met een kachel, luchtzuiveringsinstallatie en bedden. Ook is de bijzondere perisoop te zien die in deze bunker werd gebruikt.
Kazemat voor machinegeweer type 623 Koudekerke
Hoewel de meeste mensen de Atlantikwall kennen als een bunkerlinie langs de kust waren er ook in het binnenland bunkers gebouwd. Deze waren onderdeel van de verdediging richting het land, het zogenaamde Landfront. Zo kon een aanvaller vanuit de rug tegengehouden worden. Het Landfront van Vlissingen is zijn soort uniek in Europa omdat het geheel nog grotendeels herkenbaar in het oorspronkelijke landschap ligt. De linie is opgebouwd met een dertigtal kazematten voor mitrailleur en antitankgeschut, opgesteld achter een natte tankgracht of betonnen versperringen (tankmuur, drakentand-versperringen). Het Landfront van Vlissingen is vanwege de inspanning van Stichting Bunkerbehoud sinds 2014 in zijn geheel een Rijksmonument.
Deze kazemat voor machinegeweer is er een van zes die zijn gebouwd in het Landfront. Vlak ernaast ligt een kazemat voor een anti-tankkanon. Aan de overkant van de Koudekerkseweg liggen nog twee bunkers van het type 623 zoals deze. De bunkers gaven flankerend vuur uit over de tankgracht die hier bij Koudekerke een knik maakt. Bijzonder is de zes centimeter dikke pantserplaat waar het machinegeweer door werd beschermd. De bemanning bestond uit zes militairen.
Let op!
De locatie van deze bunker in het programmaboekje van Bunkerdag is niet juist. De opengestelde bunker ligt aan de andere kant van de Koudekerkseweg. Parkeren kan op het doodlopende stukje weg. Vanaf daar is het 400 meter lopen naar de bunker.
Overige bunkers op Walcheren
Op heel Walcheren en in Zeeland zijn nog veel meer bunkers geopend van andere stichtingen. Bekijk het hele programma op de website van Bunkerdag. Daar is ook het programmaboekje van Bunkerdag te downloaden met de precieze locaties van de bunkers.