Categorie├źn
Nieuws

Open Monumentendag bij Stichting Bunkerbehoud

Ook dit jaar zijn locaties van Stichting Bunkerbehoud geopend tijdens het Open Monumentenweekend. Ontdek het verhaal van de Duitse vestingbouw en de geallieerde landingen op Walcheren in 1944 op zaterdag 10 september in Middelburg, Vlissingen en Rammekens en op zondag 11 september in Zoutelande.

Alle geopende bunkers zijn toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd!

Zaterdag 10 september:

Bunkermuseum Vlissingen bij de Oranjemolen

Observatiebunker type 143, Oranjemolen Vlissingen

Op Open Monumentendag (zaterdag 10 september) is de observatiebunker type 143 bij de Oranjemolen in Vlissingen geopend. De bunker ligt naast Uncle Beach, de plek waar op 1 november 1944 Britse, Franse en Nederlandse commando’s aan land kwamen vanuit Breskens om de Duitsers te verdrijven. Historische grond dus! Vanuit de bunker konden Duitse waarnemers landmachtgeschut in het binnenland naar hun doel vlak voor en op het strand leiden.

Communicatiebunker Toorenvliedt van Stichting Bunkerbehoud

Communicatiebunker type 618, Park Toorenvliedt Middelburg

De grote communicatiebunker type 618 in het Park Toorenvliedt in Middelburg was het zenuwcentrum voor de Duitse divisie die het eiland Walcheren bezette. Vanuit hier werden berichten naar Antwerpen en verder verzonden en kwamen radiosignalen binnen. De bunker met negen ruimtes is deels ingericht in oude staat, inclusief werkende veldtelefoon en andere radio-apparatuur. In het prachtige park liggen nog meer bunkers die onderdeel waren van het voormalige hoofdkwartier.

Anti-tankbunker Rammekens

Deze bijzonder anti-tankbunker ligt aan het eind van de lange anti-tankmuur die de oostkant van het Landfront bij het oude fort Rammekens afsloot. Een wandeling over de anti-tankmuur is ook aan te raden! De geschutsbunker werd in de jaren ’90 ontdekt onder de dijk en is bijzonder vanwege zijn ruim 20 cm dikke stalen dak in plaats van 2 meter beton. Zo kreeg de bunker een laag silhouet en was hij minder goed zichtbaar. Het Fort Rammekens is ook geopend en rond en op het fort liggen diverse Duitse bunkers.

Zondag 11 september:

Bunkermuseum Zoutelande van Stichting Bunkerbehoud

Bunkermuseum Zoutelande

De twee museumbunkers van het Bunkermuseum in Zoutelande zijn onderdeel van het enige stukje Atlantikwall in Nederland waar daadwerkelijk is gevochten.
De personeelsbunker type 502 en de artillerie-observatiepost type 143 zijn beide geopend en vertellen de verhalen over het leven in de bunkers en de Operaties Infatuate I en II, de landingen op Walcheren vanuit het bevrijde zuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *