Categorieën
Nieuws

Jeugd betrekken bij de Slag om de Schelde

Met de overhandiging van het boekje ‘Enigma: Tweede Wereldoorlog/Begin van een digitaal tijdperk’ op 4 september bij het Bunkermuseum Zoutelande, trapte Stichting Bunkerbehoud het herdenkingsjaar 80 jaar Slag om de Schelde af. Burgemeester van Veere Frederiek Schouwenaar en kinderburgemeester van die gemeente Max Huiszoon ontvingen het werk van auteur Hans Sakkers uit handen van diens kleindochter Fenna.

De leerlingen van groep 8 van basisschool ’t Paalhoofd uit Zoutelande waren de eersten die de bijbehorende thematentoonstelling in het Bunkermuseum bezochten. Maar niet voordat zij, net als 80 jaar geleden, een code moesten kraken om het slot van de bunker te openen.

De dag was niet zomaar gekozen aldus Sakkers, tevens vice-voorzitter van de Stichting Bunkerbehoud: “Het begin van de Slag om de Schelde was de geallieerde inname van Antwerpen op 4 september 1944.” Het duurde hierna nog twee maanden voordat de geallieerden Walcheren hadden veroverd op de Duitsers en Antwerpen via de Westerschelde bevoorraad kon worden. “Voor de Duitsers was de Enigma-coderingsmachine tijdens de slag van groot belang om versleutelde berichten mee te versturen”, aldus Sakkers die naar aanleiding daarvan het boekje schreef.

Burgemeester van Veere Frederiek Schouwenaar en kinderburgemeester van die gemeente Max Huiszoon openen binnen in de bunker de tijdelijke tentoonstelling van zendapparatuur.

Aangrijpend verhaal

“Wij willen met de jeugd terug gaan naar het ontstaan van een digitale wereld. De basis is de Duitse codeermachine Enigma. Een briljant apparaat dat doorging als niet te kraken”, vervolgt Sakkers. “Volgens de Britse wiskundige Alan Turing kon de Enigma alleen worden gekraakt door een nog geavanceerdere machine, wat in 1944 lukte met een computer ter grootte van een klaslokaal. Deze technologische doorbraak was van groot belang voor het verloop van de oorlog en markeerde tegelijkertijd het begin van het digitale tijdperk”, weet Sakkers. Zeker voor jongeren in de huidige tijd zijn computers en smartphones niet meer weg te denken. Ook het levenslot van Turing na de oorlog is aangrijpend en zet aan tot denken hoe we met elkaar moeten omgaan.

Dan de Bruijn gaf de schoolkinderen van ’t Paalhoofd de nodige tips en uitleg over de Enigma en de zendapparatuur.

Nog meer activiteiten

Dan de Bruijn, voorzitter van de radiozendamateurvereniging op Walcheren en onze vaste Enigma-expert, gaf de schoolkinderen van ’t Paalhoofd de nodige tips en uitleg over de Enigma en de zendapparatuur waarmee de Duitsers vanuit Hotel Britannia in Vlissingen hun berichten verstuurden. Later in het jaar volgen meer herdenkingactiviteiten vanuit de stichting, waaronder openstellingen van bunkers rondom de eerste dagen in november. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Foto’s: Marc Machielse

Verbinding zoeken tussen gebeurtenissen van toen en nu om de jeugd te betrekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *